Centrum voor Jeugd en Gezin
Over ons | Pedagogisch advies

Pedagogisch advies

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan iedereen terecht met grote of kleine vragen over opvoeden en opgroeien. De professionals in het CJG helpen je verder. Naast de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige, heeft elk CJG ook een pedagogisch adviseur in huis. Soms heb je een vraag over opvoeden die meer aandacht nodig heeft. Je kunt dan een afspraak maken met de pedagogisch adviseur voor een gesprek of kortdurende begeleiding.

Wat doet de pedagogisch adviseur?

Bij de pedagogisch adviseur kun je vrijuit praten over je vragen en zorgen. De adviseur biedt professioneel advies dicht bij huis. Samen zet je zaken op een rijtje en ga je op zoek naar wat er nodig is om het thuis weer goed te laten lopen.

Wat levert de hulp op?

Het doel van de gesprekken is dat je meer grip krijgt op de opvoeding van je kind. Ouders geven na afloop van de gesprekken vaak aan dat ze de gesprekken prettig hebben gevonden en dat ze goed geholpen zijn met het praktische advies. Het plezier en vertrouwen in het ouderschap is (weer) toegenomen.

Met welke vragen kun je terecht?

Bij de pedagogisch adviseur kun je terecht met elke vraag over je kind of kinderen tot 18 jaar. De meestgestelde vragen van ouders gaan over gewone opvoedkwesties. Of over zorgen over de ontwikkeling.

Een paar voorbeelden:

Peuter

  • We hebben voortdurend strijd aan tafel.
  • Mijn dochter gaat binnenkort naar school, maar plast nog regelmatig in haar broek.
  • Ons kind kan nog geen minuut alleen spelen.

Kind op de basisschool

  • Ons kind van 8 is nog steeds bang om alleen te gaan slapen.
  • Mijn zoon heeft geen vrienden.
  • Op school is ze lief, maar thuis is onze dochter vaak niet te genieten.

Puber

  • Hoe krijgen we onze zoon zo ver dat hij meer aan zijn schoolwerk doet?
  • Onze 12-jarige dochter gooit regelmatig haar brood weg. Eet ze wel genoeg?
  • Hoe kunnen we conflicten met onze puber voorkomen?

Hoe werkt het?

Je maakt een afspraak voor een 1e gesprek van ongeveer een uur. Dit gesprek vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt. Als het gesprek bevalt en je wilt graag verder praten, dan maak je een vervolgafspraak. De meeste ouders hebben genoeg aan 2 of 3 gesprekken. Maximaal kun je 6 gesprekken voeren. Het kost niets en je kunt meestal snel terecht.

Afspraak maken

Op de pagina Afspraken staat onder Pedagogisch advies hoe je een afspraak kunt maken met de pedagogisch adviseur.

 

Op onderstaande foto zie je de pedagogisch adviseurs van Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop en Zoeterwoude. Van links naar rechts: Heiltje, Teuny, Manon.

Foto pedagogisch adviseurs Leiden en Leidse regio. Van links naar rechts Heiltje, Teuny, Manon

Uitgelicht