Centrum voor Jeugd en Gezin
Hulp en advies | Handige apps

Handige apps

Voor ouders en opvoeders bestaan handige (veelal gratis) apps en online toepassingen die kunnen helpen bij de opvoeding. We hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet. Deze lijst vullen we regelmatig aan.

Hieronder vind je apps, online toepassingen en websites in de volgende categorieën:


Zwangerschap


ZwangerHap

Schermafbeelding app ZwangerHap

Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store of in de App Store.


How about mom

Logo app How about mom

De 'How about mom' app stelt de (aanstaande) moeder centraal. De missie van deze app is om alle moeders de beste ondersteuning te bieden in hun kraamperiode en het eerste jaar als nieuwe moeder. Je krijgt tips en adviezen. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store en de Itunes store.


Opgroeien


GroeiGids

Groeigids app

Met de GroeiGids app kunnen (aanstaande) ouders de groei en ontwikkeling van hun kind(eren) bijhouden. Maar je kunt er ook foto's uploaden en alle mijlpalen invoeren (van de eerste echo tot het diploma van de middelbare school). De app GroeiGids vormt zo een tijdlijn: het GroeiPad van je kind. Je krijgt als gebruiker regelmatig een tip of link die past bij de leeftijd van je kind. De app bevat betrouwbare teksten, die ook op deze CJG-website staan onder de verschillende rubrieken.

Wil je zien hoe de GroeiGids app eruit ziet en wat je ermee kunt? Bekijk het filmpje GroeiGids app. In het instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je de app kunt gebruiken.

De app is gratis te downloaden in de App store en in de Google Play Store.


iGrow

I grow app

Met deze app kun je eenvoudig bijhouden hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit en of het een gezond gewicht heeft. Na het invoeren van de gegevens van je kind, krijg je meteen een groeidiagram te zien. Via de iGrow-app krijg je vervolgens tips over gezonde voeding, slapen en bewegen in de buurt. Download de app in de Apple Store of Google Play Store.


Kwikstart

Als je kind 18 jaar wordt, moet het heel wat zaken zelf regelen. In Kwikstart staan alle te regelen zaken op een rijtje. Daarnaast kun je veel informatie vinden over jeugdzorg, allerlei vormen van hulp, gezondheid en allerlei andere praktische tips. Download de app in de Apple Store of Google Play Store.


Veiligheid


Gifwijzer

Gifwijzer app

Kleine kinderen zijn jonge onderzoekers, ze zijn niet kieskeurig; ammonia, brandspiritus, tapijtreiniger en ontkalkers hebben hun onverminderde interesse. De Gifwijzer app is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen. Je kunt de app downloaden in de App Store of Google Play Store.


EHBO

Heel Nederland heeft gratis eerste hulp op zak met de EHBO-app van het Rode Kruis. Je kunt de app downloaden in de Apple Store of Google Play Store.


HulpApp

Logo Hulpapp

De HulpApp is bedoeld voor slachtoffers van huiselijk geweld. Zit jij zelf in een onveilige thuissituatie? Of ken je iemand? In de app vind je snel de juiste hulp. Je kunt de app downloaden in de App Store en Google Play Store. Ook kun je de informatie vinden op de website hulpapp.nl.

De app is voor inwoners van Alphen aan den Rijn, Katwijk en Leiden.


Gezondheid


Tandenland

tandenland app

Heeft je kind geen zin om tanden te poetsen? Of lukt het niet om je kind 2 minuten te laten tandenpoetsen? Met deze app wordt het leuk en makkelijk. Laat je kind samen met de dansende Tandenpoes tandenpoetsen, terwijl de poetstimer 2 minuten aftelt. Je kunt deze app downloaden in de App Store of de Google Play Store.


GGD Reist mee

GGD reist mee app

Op vakantie, op zakenreis, familiebezoek, stage lopen of werken in het buitenland? Blijf gezond met de 'GGD reist mee'-app. Handige reistips, verzameld in één app. Gezond op reis, gezond weer thuis! De app ‘GGD reist mee‘ is de officiële app van GGDReisvaccinaties.nl. Het is een gratis app en beschikbaar voor zowel iOS als Android. De app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen.


Tekenbeet

tekenbeet app

De app Tekenbeet van het RIVM is gratis te downloaden via App Store en Google Play Store. Met deze app kun je opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Ook kun je, via tekenradar.nl, zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.


Apps Stoppen met roken

Er zijn verschillende apps die je helpen als je wilt stoppen met roken. Kijk hiervoor op de website Ikstopnu.nl.


Onderwijs


Naar school

naar school app

Deze app helpt met de keuze van een basisschool én wijst de weg door de eerste jaren. Het is een leidraad voor alles waar je als ouder mee te maken krijgt. Welke scholen zijn er? Wat moet jouw kind kunnen bij de start? Welke termen kom je tegen in de kleuterklas en wat betekenen ze? De app is voor € 2,29 te downloaden in de iTunes store.


Mediawijsheid


Welke media zijn geschikt voor mijn kind?

media smarties app

Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet je wat geschikt is voor jouw kind? Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.


Voorlezen


BoekStart

boekstart app

De app BoekStart staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. Ook vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app. De app is gratis te downloaden in de App store en de Google Play Store.


Leren


Eduapp

edu app

Je kunt hier apps (Apple en Android) vinden die goed helpen bij de ontwikkeling van je kind(eren). Eduapp is een overzichtelijke portal om educatieve apps (voor thuis) te vinden. Zoek op leeftijd of leergebied. Organiseer je apps in lijsten en deel ze met anderen. Eenvoudig en online op computer of tablet, zonder downloads of installatie.


Meer


PrivacyApp Jeugdhulp en jeugdbescherming

De PrivacyApp Jeugdhulp en jeugdbescherming geeft antwoord op privacyvragen van ouders die met jeugdzorg te maken hebben. In de PrivacyApp zie je welke rechten en plichten jij en je kind(eren) hebben in allerlei concrete situaties die te maken hebben met privacy en informatie-uitwisseling. Bekijk de app via www.jeugdconnect.nl/privacy.


Beperk het beeldschermgebruik van je kind

Apps en online toepassingen kunnen leuk en leerzaam zijn voor je kind(eren), maar let er wel op dat ze die niet te lang achter het beeldscherm zitten. Kinderen leren minstens zo veel van fantasiespel (bijvoorbeeld met poppetjes of autootjes) en het leven zelf.

Kinderen die meer dan 2 uur per dag achter een scherm zitten (TV en computer samen) hebben een grotere kans op overgewicht door tekort aan beweging. Beeldscherm kijken kort voor bedtijd kan een probleem geven met inslapen.

Verplicht je peuter niet tot het spelen met educatieve apps en stimuleer ook ander spel!

Uitgelicht